Loading happy face
Lazy創辦人 開發手機程式服務懶人
日期: 12/22/2016

                                青雲路家務助理服務報導
懶惰是人類的劣根性,在很多人正想方法如何不再懶時,就有位 90後以懶為賣點,幫人如何「懶」得合理。 24歲的 Daniel在美國生活時,時常找鐘點上門清潔,讓他構思出一個家居服務的中介 app,主打上門鐘點服務,於 15年上架後,深受香港一眾「懶人」歡迎,最近更加添上門按摩、水電維修、清潔及寵物美容等服務,希望打造一個足不出戶也可以打理生活事的全方位手機 app。
 
Lazy是一個提供各類家居服務的中介 app,服務內容包括家務助理、上門按摩、水電維修、清潔、寵物美容等,客人只要在 app上選好所需服務,然後便會有相應的專業人員提供服務,創辦人兼總監 Daniel表示:「採用 Lazy呢個名,可以話個 app係畀懶人用,介面盡量簡單清晰,用戶只要選好時間再填地址就得,以家務助理為例,最快可以喺落單後 2個鐘安排到姐姐上門清潔。」
現時 Lazy單次家居清潔服務,每小時收費$105,「我哋客戶群由 18至 30歲嘅年輕人為主,當中多數係單身及新婚夫婦,佢哋因為要工作,放工後冇咩精神做家務,所以會搵鐘點幫手。除單次收費外,我哋仲有提供每月計劃,每次收費會平啲,客人唔使向平台付費,我哋就每次服務,向家務助理收番 15%至 20%嘅轉介費。」
在澳洲讀中學,其後到英國修讀法律的 Daniel, 14年畢業後便以創業為目標,「讀書時身邊多同學創業,自己亦對創業有興趣,當時諗住整個 social app,意念係方便記低討論時嘅重點,之後成功申請美國嘅創業基金,有約 40萬港幣資助,覺得喺美國發展空間大啲,自己亦過咗去睇住盤生意。」
美國搞 app失敗而回
前後用了 1年時間, Daniel首次創業以失敗告終,但在美國生活啟發了 Lazy的出現,「基金有提供 programmer及 designer畀我,但自己第一次整 app,開發過程中同 designer溝通唔夠,以為初頭講咗一次就明白,點知最後出嚟個介面唔一樣;另外,自己又想像得太美好,啲人對個 app嘅用法都唔理解,冇人 download,不過喺美國生活期間,我一個人住,平時會透過當地上門鐘點嘅 app搵人打掃家居,覺得好方便,啟發我喺香港搞類似嘅 app,應該有市場。」
15年, Daniel決定回港發展,與友人合資 30萬開發 Lazy,「有做意見收集,問過身邊嘅朋友,都覺得呢個 app有得做,今次有經驗,開發過程每個步驟都有同 designer溝通,用咗 3個月就搞掂。」
Lazy在 15年 11月於 iOS及 Android正式上架,雖然程式寫好,但 Daniel表示人才是當中的重點,「個 app要運作,最重要有姐姐及用家,我向有提供家務助理培訓課程嘅中心着手,同佢哋傾合作,過程都唔難,因為算係多個就業途徑畀佢哋嘅學員。最初一個月冇咩用戶,我就加大宣傳力度,喺 facebook賣廣告及去街頭擺街站推廣,用家慢慢增加。」
搵姐姐要夾生肖
身為總監 Daniel笑言現時的工作像客務助理,「我哋
最新文章
春天最容易忽略的3個家居發霉黑點 家務達人教你回南天防潮、除霉大法
日期: 03/24/2020

回南天到啦,香港環境變得相當潮溼,黴菌、細菌等容易孳生。尤其係浴室、廚房最容易產生霉斑,咁樣嘅環境下...

Lazy農曆新年清潔小貼士
日期: 01/20/2020

就到年廿八,想更方便省時地整理屋企洗邋遢,可以先從廚房及浴室等棘手的地方開始清潔。這兩個地方經常積聚...

Lazy家務助理2020新年大掃除價格參考
日期: 12/27/2019

2019年又將結束,新的一年即將到來。回顧過去一整年,有沒有實現到自己訂下的目標?還是仍在努力向著目標前...

Lazy聖誕清潔小貼士
日期: 12/20/2019

Lazy聖誕清潔小貼士   聖誕節就是要開Party!很多人聖誕都會約朋友到家中聚會,玩玩遊戲,但事...

唔想執屋?
Lazy鐘點家務助理為你隨時候命!